Forum Rare Films.Cinema Paradiso 

Thursday, April 11, 2024

Een vrouw als Eva / A Woman Like Eve. 1979. FULL-HD.

Een vrouw als Eva / A Woman Like Eve. 1979. FULL-HD.
NL. Een vrouw als Eva is een Nederlandse speelfilm uit 1979 onder regie van Nouchka van Brakel.
Het verhaal gaat over de huisvrouw Eefje, die getrouwd is met Ad en in een flat woont, samen met hun twee kinderen Sander en Britta. Eva is niet gelukkig met haar bestaan van huishouden, kinderen opvoeden en voor haar man zorgen. Na een uitbarsting bij haar moeder thuis op moederdag verrassen Ad en buurvrouw Sonja haar met een trip naar Zuid-Frankrijk. Als de beide vrouwen daar naar het strand gaan, ontmoet Eefje tijdens een zwempartijtje de Franse Liliane. Ze blijkt een lesbische vrouw, die met nog een aantal anderen in de commune La Corbeille woont. Eefje en Sonja gaan er kijken. Sonja vindt het niks, Eefje wordt aangetrokken door de eenvoudige leefstijl van de bewoners, en niet in de laatste plaats door Liliane, die haar Eva noemt, en haar omringt met aandacht. Eenmaal weer thuis kan Eva Liliane niet vergeten, en als Liliane vanwege een vrouwenfestival naar Nederland komt, besluit ze haar weer op te zoeken. Eva's gevoelens raken verward: wil ze verder met Liliane, of toch bij haar man blijven? Ze besluit voor het eerste te kiezen en Liliane achterna te reizen naar de commune Frankrijk. Na de scheiding van Ad worden de kinderen in eerste instantie aan haar toegewezen. Ad bouwt intussen een relatie op met buurvrouw Sonja.
Toch niet in harmonie met de hele situatie wordt Eva in Frankrijk steeds ongelukkiger. Terug in Nederland huurt ze een woonboot waar ook de kinderen bij haar zijn en waar ze Liliane kan ontvangen. Tijdens de voortslepende rechtszaak over hun echtscheiding worden de kinderen uiteindelijk bij Ad geplaatst, ook omdat die inmiddels met Sonja in ondertrouw is gegaan. Volgens zijn advocaat kunnen zo twee onvolledige gezinnen weer één gezin vormen. Eva is nu alleen, ze kan dus in principe doen wat ze wil. Liliane laat de keus helemaal van Eva afhangen. Ze besluit haar grote liefde te volgen. Eenmaal op het station blijft Eva op het perron een tijdlang staan. Stapt ze op de trein naar een nieuw leven? In de slotscène zien we de trein wegrijden waarna Eva zich omdraait en het perron afloopt.
EN. A Woman Like Eve (Dutch: Een vrouw als Eva) is a 1979 Dutch drama film about a woman who leaves her husband for another woman. The film was directed by Nouchka van Brakel; Monique van de Ven stars in the title role of Eve, with Peter Faber as her husband Ad and Maria Schneider as Liliane, who becomes Eve's lover. The plot focusses on the child custody battle that ensues after Eve leaves her husband.
The film had festival showings at FILMEX: Los Angeles International Film Exposition (Contemporary Cinema) (1980); San Francisco International Gay Film Festival (1981), and Gay & Lesbian Media Coalition's "Out on the Screen" Festival (1992). The film was selected as the Dutch entry for the Best Foreign Language Film at the 52nd Academy Awards, but was not accepted as a nominee.
Director: Nouchka van Brakel.
Cast: Monique van de Ven, Maria Schneider, Marijke Merckens, Peter Faber, Renee Soutendijk, Anna Knaup, Mike Bendig, Truus Dekker, Helen van Meurs, Ben Hulsman, Karin Meerman, Elsje Scherjon.
Netherlands, 1979.
Language: Dutch, English, French.
1920x1080 FULL-HD

Een vrouw als Eva / A Woman Like Eve. 1979. FULL-HD.
Een vrouw als Eva / A Woman Like Eve. 1979. FULL-HD.

No comments:

Post a Comment